Roland DS-61 Stereo out making a pulsing static noise

Joined
Feb 13, 2023
Messages
6
Reaction score
1
We have a Juno DS-61 here and when I plug both 1/4" Jacks into the L & R output of the Juno I get a weird pulsating static noise. It only happens when both are plugged in not when it's on or the other.
 
Joined
Feb 13, 2023
Messages
6
Reaction score
1
What are you plugging the Juno into? It could be a ground loop.
It's going in to a Sonifex Source Selector which goes to an amp which goes to the speakers. It only happens when it is turned off at the switch on the back, need to test if it is also when the power is unplugged
 

happyrat1

Destroyer of Eardrums!!!
Joined
May 30, 2012
Messages
13,882
Reaction score
5,581
Location
GTA, Canada
The problem is probably the Sonifex.

How does the Juno sound plugged directly into an amp?
 
Joined
Feb 13, 2023
Messages
6
Reaction score
1
The problem is probably the Sonifex.

How does the Juno sound plugged directly into an amp?
That's what it seems like after more testing today. Seems fine through headphones plugged into both L/R. Why would it be doing this with the Sonifex? Any Ideas?
 

happyrat1

Destroyer of Eardrums!!!
Joined
May 30, 2012
Messages
13,882
Reaction score
5,581
Location
GTA, Canada
Poor shielding inside the Soniflex or a ground loop.

Plug everything into the same outlet.
 
Joined
Feb 13, 2023
Messages
6
Reaction score
1
Will have to try it all on the same outlet thank you!

It's for a classroom, teacher wants to pick on a student to play their work out of the speakers at the front
 
Joined
Feb 13, 2023
Messages
6
Reaction score
1
Yeah that worked cheers, kinda hard to do that for the entire room though sadly, just something to live with I guess
Got another issue now where the Synth freezes when a DAW is not open on the mac when it's first turned on, any ideas?
I assume it's looking for a DAW to detect but there isn't one so panics and freezes or something like that
 

happyrat1

Destroyer of Eardrums!!!
Joined
May 30, 2012
Messages
13,882
Reaction score
5,581
Location
GTA, Canada
My synths all go mute when they're waiting for the computer to boot.

It's the USB enumeration process during startup.

Nothing you can do about that.

As for the DAW? It shouldn't have that effect on its own. It takes control when the app starts up and you have to usually have an armed recording track before you'll hear anything.

Check your Local ON/OFF toggle before and after each stage for a better idea of what's going on.

Gary ;)
 
Joined
Feb 13, 2023
Messages
6
Reaction score
1
That's what I thought but it crashes is a better word rather than freezes because it won't start working again until it is fully turned off and back on. I contacted Roland and they said it's because the drivers are still "In Progress" so not much we can do except keep turning them off and back on
 

happyrat1

Destroyer of Eardrums!!!
Joined
May 30, 2012
Messages
13,882
Reaction score
5,581
Location
GTA, Canada
Check in your menu if you are using the Factory Driver or the Generic.

I used the Generic.

If you are not sending audio over USB the Generic should do fine.

Gary ;)
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Members online

No members online now.

Forum statistics

Threads
14,109
Messages
87,185
Members
13,177
Latest member
sfz5

Latest Threads

Top